ExxonMobil Foundation har under åren donerat närmare 50 miljoner dollar till sociala utvecklingsprogram världen över. Nyligen öppnade fonden plånboken igen och donerade 1,5 miljoner dollar till stiftelsen The Cherie Blair Foundation for Women som forskar i hur mobiltelefoner kan bidra till kvinnligt entreprenörskap i utvecklingsländer.

Då internet inte alls finns att tillgå i många regioner får invånare förlita sig på mobiltelefoner istället. Fortfarande finns dock 300 miljoner fler manliga mobiltelefonanvändare globalt och i utvecklingsländer har kvinnor 20 procent mindre chans att få en telefon än en man, jämfört med i västvärlden.

– Vi vet att mobiltelefoner har möjlighet att ge kvinnor i utvecklingsländer en högre levnadsstandard och att de inte bara kan bidra till att kvinnorna tjänar pengar, de ger hela samhället en ekonomisk vinst säger Cherie Blair, grundare av Cherie Blair Foundation for Women, i ett pressmeddelande.

– Studier som denna hjälper oss att förstå hur viktig teknologin är för utvecklingsländer, sa Suzanne McCarron, ordförande för ExxonMobil Foundation.

Studien som ska genomföras av ExxonMobil och Cherie Blair Foundation ska fokusera på Nigeria, Förenade Arabemiraten och Indonesien. Tidigare studier visar bland annat att mobiltelefonanvändning i länder söder om Sahara gav lokala entreprenörer inom fiskeindustrin en ökad nettovinst med 8 procent och 4 procent lägre konsumentpriser.