Stina Billinger: Idag blir vi 7 miljarder – ska vi fira?

Stina Billinger: Idag blir vi 7 miljarder – ska vi fira?

När jag började skolan för 25 år sen lärde jag mig att vi var ungefär 5 miljarder. Forskare menar att vi år 2050 kommer att vara mellan 9-12 miljarder. Hastigheten i världens befolkningsökning är hisnande och inte minst utmanande.

98 % av befolkningsökningen sker på tillväxtmarknader och i utvecklingsländer som exempelvis Indien, Kina, Brasilien, Turkiet, Mexiko, Sydafrika och Thailand. Där går även urbaniseringen snabbt. Kinas fastighetsmarknad kokar och alla världens lyftkranar samlas på platser vi inte en kan namnet på. Det finns städer med över 30 miljoner invånare i Kina som inte ens en promille av oss svenskar hört talas om. 2050 kommer två tredjedelar av världens befolkning bo i städer.

Redan idag kommer hälften av världens ekonomiska tillväxt från de så kallade tillväxtländerna. Företag från Kina, Indien, Brasilien är idag globala, starka bolag som står sig väl i konkurrensen internationellt. Så länge arbetskraften också är billigare i somliga av dessa länder kommer produktionen fortsätta att flytta dit.

En majoritet av bolagen på Stockholmsbörsen är beroende av råvaror eller produktion i tillväxtländerna i sin verksamhet. I Kongo, Sydafrika och Guatemala finns gruvor och naturresurser som våra svenska företag är helt beroende av för sin produktion. Det är alltså inte bara befolkningen som växer i dessa länder – ekonomierna växer också och vi ser en befolkning som också vill konsumera mer. Precis som vi har gjort och fortsatt gör.

Den enorma utveckling vi har sett de senaste 30 åren har lett till ett väsentligt mer resurskrävande och avfallsproducerande levnadssätt, framför allt i de rikare länderna, men nu också i tillväxtländerna. Detta, i kombination med befolkningstillväxten, har lett till ett överutnyttjande av många naturresurser, ett instabilt klimat och en enorm miljöförstöring. Dessa frågor som av många anses som ”icke finansiella” är i själva verket helt avgörande för värdeutvecklingen av dina sparpengar.

Men vad har då detta med oss att göra? Om jag säger att befolkningsökningen har påverkan på dina sparpengar – tror du mig då?

Jag hävdar att vår förmåga att stävja den galopperande befolkningsökningen på runt 9 miljarder är helt avgörande för våra globala företags ekonomiska resultat i framtiden och för en hållbar framtid.

För att fler ska kunna få det bättre och befolkningsökningen inte ska fortsätta att stiga måste vi göra världen mer hållbar och bättre för fler. Vi kan inte fortsätta att överutnyttja naturens resurser. Här är bolagens agerande en kritisk faktor och vår förmåga som investerare att identifiera vilka bolag som adresserar utmaningen helt avgörande. Det behövs innovation i produktutveckling men också innovation kring hur vi gör saker smartare och mer effektivt – mer hållbart.

Vi måste säkerställa att det finns drivkrafter för bolag att agera hållbart, med hänsyn till miljö och samhälle samtidigt som de är finansiellt och ekonomiskt stabila. Företagen ska kunna tillgodose dagens kunders behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina. Vi i näringslivet kan göra vår del, du som konsument kan göra din. Därtill krävs det politiska beslut, på global nivå som stöttar en gemensam framtid och bemöter problematiken med en ökande befolkning.

Idag föds ett antal barn som gör att vi blir 7 miljarder världsmedborgare. Oavsett om du firar eller ej, ta en fundering på hur du investerat dina pengar. Är de investerade för att stötta upp en hållbar utveckling?

 • Leo Johnsson

  Hej Stina,

  Din artikel visar på en mycket generell världsbild som du verkar representera, fylld av clicheér som man har hört förut.  Jag
  har två frågor till dig, den första är det sant att SPP har skjutit in
  pengar till veckans affärer och csr i praktiken för att du ska få synas
  som du nu har gjort ett par gånger? Är detta etiskt tycker du? Vems
  pengar är det som skjuts in, dina personliga medel? Min andra fråga är
  baserad på Maj Wecheselmanns chockerande dokumentär ”Det är upp till
  dig” där berättar kronvittnen från internationella
  krigsförbrytardomstolen i Haag om oljeexploateringen på Afrikas Horn som
  den direkt bidragande orsaken till etnisk rensning och urskillningslöst
  dödande av civilbefolkningen, tortyr, slavhandel och fördrivningar i
  södra Sudan och Ogaden i Etiopien, samt om effekterna av företag som
  Lundin Oil/Petroleums verksamhet i Sudan – mitt under brinnande
  inbördeskrig. Du intervjuas i den här dokumentären och visar en kall och
  totalt empatilös sida. Din slutsats är att andra ska komma med
  information till dig, inte ens folkmord får dig att tala rakt och om
  principer som styr en hållbar affärsutveckling. Jag tror att det finns
  för många CSR personer som du där ute som inte är här för att bidra utan
  för att förvirra.

  Jag tvekar på att csr i praktiken kommer publicera min kommentar speciellt om min första fråga har någon substans!

  • Anonym

   Leo,
   vi har mycket tydliga regler när det gäller vår objektivitet som innebär att annonsörer inte har några gräddfiler när det gäller vem som får synas i våra kanaler. Detta gäller alla, utan undantag, och i alla Bonnier Affärspress olika titlar. Stinas text publicerades in därför att jag anser att hennes synpunkter och reflektioner i debattartikeln är relevanta och bra.
   /Per Grankvist, chefredaktör CSR i Praktiken

  • Stina Billinger

   Hej Leo,
   Tack för feedback, det är alldeles för sällan man får kommentarer när man debatterar.
   Jag förstår att du sett Maj Wechselmanns film. Vad ledsamt att du uppfattar mig som empatilös och fylld av clicheér, det var självklart inte min ambition. Jag brinner för att göra världen bättre och har försökt att göra det både i mina tidigare jobb i humanitära sektorn och i mitt jobb på SPP.
   Jag skulle gärna vilja träffa dig och berätta mer om hur vi jobbar och hur vi ser på Lundin Petroleums agerande i Sudan 1997-2003. Det bolag som agerar i Ogaden idag, Africa Oil, är vi inte ägare av.

   Kontakta gärna mig på stina.billinger (@) spp.se eller ring mig på 08 451 74 82 så kan vi träffas och prata mer. Du har säkert perspektiv jag inte har.  
   Jag ser fram emot att prata mer med dig.
   /stina

 • Stina Billinger

  Hej Leo,Tack för feedback, det är alldeles för sällan man får kommentarer när man debatterar. Jag förstår att du sett Maj Wechselmanns film. Vad ledsamt att du uppfattar mig som empatilös och fylld av clicheér, det var självklart inte min ambition. Jag brinner för att göra världen bättre och har försökt att göra det både i mina tidigare jobb i humanitära sektorn och i mitt jobb på SPP. Jag skulle gärna vilja träffa dig och berätta mer om hur vi jobbar och hur vi ser på Lundin Petroleums agerande i Sudan 1997-2003. Det bolag som agerar i Ogaden idag, Africa Oil, är vi inte ägare av. Kontakta gärna mig på stina.billinger (@) spp.se eller ring mig på 08 451 74 82 så kan vi träffas och prata mer. Du har säkert perspektiv jag inte har.  Jag ser fram emot att prata mer med dig. /stina