Här är en summering av innehållet i nummer 185 av analysbrevet CSR i Praktiken som publicerades 5/5 2017. Klicka här för att starta en provprenumeration på analysbrevet som hjälper dig hålla koll på hållbarhetsfrågorna i omvärlden så får du nästa nummer direkt i din inbox.

Ledare: Orättvisemärkt

Tjugo år efter att Fairtrade-certifierade produkter började säljas i Sverige tittar vi ännu längre bak i historien för att spåra uppkomsten av etiska märkningar. Och så ställer vi oss frågan vilket syfte de egentligen spelar idag.

Slaveri – en del av europeisk vardag

Som begrepp förknippar vi ”slavar” med historien. Tanken går till de underkuvade män som byggde pyramiderna, de europeiska kvinnor som såldes på marknaden i Karthago och alla de svarta afrikaner som slet på sockerplantager i Västindien.

Men som fenomen är ”slavar” förknippade med handel i vår tid, även om de inte kallas för slavar eller även om de inte hålls inspärrade. I dag är bojorna mindre sällan fysiska och alltför ofta ekonomiska, vilket är särskilt tydligt i Europa. Trodde du att EU-länderna var förskonade från slaveriarbete? Tyvärr har du fel. Vi ger dig hela bilden för att förstå hur stort problemet är i vår världsdel.

Pant på plastkassar fel väg att gå

Det går inte att missa pantboxarna på Hemköp vid Norrtull i Stockholm. De står vid varenda kassa och uppmanar kunderna att lämna tillbaka upp till tio kassar och få tio kronor i rabatt på köpet. Det är en snäll tanke, men tyvärr är den både krånglig och felriktad. Vi förklarar varför, ser vad andra gör och föreslår en bättre lösning istället.

Mörare kött, mindre svinn

Det är en aktör som tagit rollen om innovatören i den svenska matbranschen, i alla fall i hållbarhetsfrågor. Senaste exemplet på hur man utvecklas är nya förpackningar som gör köttet mörare och ger mindre svinn hos konsumenten. Men vad tjänar de själva på det? Vi förklarar.

Luftrenare man kan bo i

Alla som varit i Milano de senaste åren har nog sett Bosco Verticale, två skyskrapor som också kan sägas vara en vertikal skog med alla sina gröna träd och buskar. Genom att klä husen i grönt fungerar de som luftreningsanläggningar vilket är orsaken till att utländska investerare blivit intresserade. Men det finns även andra fördelar. Vi ger dig koll.

Apple slutar använda nya råvaror

Nyligen meddelande Apple att man liksom H&M har ambitionen att bli ett cirkulärt företag Riktigt lika långt som H&M går man dock inte, utan det är framförallt den egna produktionen av datorer, telefoner och plattor som ska präglas av ett cirkulärt tänkande. Vi spekulerar i vilka effekter beslutet kommer få, inte minst för Tesla.

Heinekens nya hållbarhetsstrategi – är glaset halvfullt eller halvtomt?

Reklamfilmen där två främlingar tussas ihop utan att de vet att de har väldigt olika världsbilder och trots det lyckas överbrygga sina skillnader över en Heineken blev naturligtvis viral.

Den brittiska kampanjen är fyra minuter feel-good i en tid när världen slutat vara feel-good, i alla fall av nyheterna att döma. Filmen ligger i linje med Heinekens nya strategi att bli ett hållbart företag, där ett av fokusområdena handlar om att starta diskussioner om viktiga frågor. Vi anlägger ett nyktrare perspektiv på filmen och förklarar varför den riskerar skapa falska förhoppningar och förklarar vad man borde gjort istället.

Solbrillor av bomull

Vintern varade länge och sommaren kom tidigt. För den som behöver nya solbrillor men inte vill att de ska vara av plast har vi ett utmärkt råd.

Ny typ av kontrakt motverkar korruption

I Litauen har Riksrevisionsverket har bara kapacitet att granska tre procent av alla offentliga upphandlingar vilket gör att korruption är vanligt förekommande. Men nyligen har staden gjort flera åtgärder för att stävja utvecklingen. Vi har förstås koll på läget och förklarar.

155 år efter sin död är Henry Thoreau mindre relevant än någonsin

I helgen är det årsdagen sedan den store naturfilosofens död. Men hur relevant är hans tankar nu (inte särskilt) och vad borde man i så fall läsa istället? Vi levererar ett modernare litteraturtips.